Прем’єр-міністр України провів зустріч з очільником Уряду Литви

12
Розслідування воєнних злочинів росії та посилення санкцій проти агресора обговорили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Прем’єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шимоніте. Зустріч відбулася в Києві 11 квітня.
Денис Шмигаль зауважив, що рівно два місяці тому вони спільно відвідували прифронтові території в Луганській області й говорили, що реформи та успіх України — це найкраща зброя проти агресії росії.
«Минуло два місяці, і ми живемо зовсім в іншому світі, але той меседж, що успіх України — це найкраща зброя проти агресії росії, залишився незмінним», — наголосив очільник українського Уряду. 
Прем’єр-міністр України відзначив, що Литва стала першою країною ЄС, яка прийняла низку безпрецедентних рішень на знак солідарності з нашою державою, зокрема повністю відмовилася від імпорту російського газу й ухвалила рішення про видворення посла рф.
Денис Шмигаль закликав Литву разом з іншими країнами-друзями України створити альянс усередині ЄС для просування більш жорстких санкцій проти агресора. Зокрема, він озвучив такі важливі кроки для зупинення війни:
• запровадження торговельно-економічного й транспортного ембарго проти росії, особливо на нафту, газ, метали й корисні копалини.
• замороження рахунків усіх російських і білоруських банків та великих російських і білоруських компаній;
• відключення всіх російських банків від SWIFT, передусім «Сбербанку»; 
• позбавлення росії можливості використовувати GPS під час війни;
• запобігти використанню росією криптовалют для обходу санкцій та закрити інші лазівки, які росіяни намагаються використати;
• розширення санкції проти російських олігархів, які продовжують фінансувати путінський режим та війну проти України.
«Паралельно з цим, ми просимо надати Україні системи протиповітряної та наземної оборони, у тому числі літаки, реактивні системи залпового вогню, танки, протикорабельну зброю», — наголосив Денис Шмигаль.
Інгріда Шимоніте зі свого боку підкреслила, що всі звірства, що були скоєні російською армією в Україні, мусять бути ретельно задокументовані.
«Кожен, хто був причетний до цих злочинів, мусить бути притягнутий до міжнародного суду», — сказала Прем’єр-міністр Литви.
Денис Шмигаль подякував Литовській Республіці за її внесок у розслідування кримінальних злочинів російських військових в Україні.
12